Jort van Dijk Almere

Een paar jaar geleden typte ik een stukje dat nooit de grenzen van mijn harde schijf is overgestoken. De kwestie Flevoland heet het. De insteek: laten we de provincie Flevoland, en specifiek de gemeente Almere, weer onder water zetten. Ik was een paar keer in korte tijd op het nieuwe land geweest en zag een van rotondes aan elkaar gebreide kriebeltrui van vinexwijken vol PVV-stemmers. Of het nou Binnen, Buiten, of Haven was, ik vond het er sfeerloos en kut. Ik was jong, ik was jolig, dus ik schreef: ‘Almere is een snel groeiende gemeente. Een mooi voorbeeld van dat groei niet per definitie vooruitgang is.’ 

Een paar jaar verder ben ik misschien wel wat milder geworden, maar de achtste gemeente van Nederland zal nooit mijn favoriet worden. Toch hou ik haar de laatste jaren wel iets beter in de gaten. Dat is allemaal te danken aan de beste gratis marketing die een gemeente zich kan wensen: toffe gasten met gevoel voor humor en trots voor hun stad. Hun naam: Kamp Seedorf.

Deze anonieme stencilkunstenaars fleurden de afgelopen jaren menig verlaten plek op met hun opgeplakte werken. Niet alleen in hun geliefde Ally en rond hun geliefde Arena, maar ook door heel Amsterdam. Als je ze eenmaal op hun netvlies hebt, ontkom je bijna niet meer aan hun werk. En dat werk dat klopt.

Kamp Seedorf maakt persoonlijke odes. Dat kan aan legendarische voetballers zijn, aan Andre Hazes, Sevn Alias, onze zieke burgemeester, of de Grillburger van de Febo. Hoezeer je ook van de stencils geniet als je er langs loopt, je baalt stiekem een beetje dat je niet op een kratje bier zat bij de brainstorm. De werken zijn grappig, goed gemaakt, maar bovenal oprecht. Je kan het bijna niet oneens zijn met hun keuzes. Uit iets wat stilstaat, zo leerde ik, kunnen dus toch mooie dingen groeien.

En zoals dat gaat bij mooie dingen. Ze krijgen een podium. Kamp Seedorf werd al omarmd door het Amsterdam Museum, maar wat zag ik vorige week tussen de aftermovies en pandafilmpjes? De groep heeft een plek in de expositie House of Arts in – jawel – Kunstlinie Almere Flevoland. Ze hebben twee ruimtes mogen vullen met hun beste werk, terwijl je in de rest van het pand nog meer kunstenaars uit de opgespoten provincie kunt zien.

 

Dus ja, misschien is het tijd. Tijd voor mij en ongetwijfeld nog veel meer mensen om over mijn Almere-angst heen te stappen. Misschien moeten we voorzichtig beginnen. Een middagje. Naar Kunstlinie Almere Flevoland. Hartje Ally, tussen de Mediamarkt, de Subway en Smulwereld Citymall. Laat de kunst verbinden en geef die stad een kans. Al is het maar als bedankje voor de toffe werken die deze mannen achterlieten op het betonnen canvas van onze stad.

Zet je aangeleerde hoofdstadsarrogantie opzij en ga naar deze plek waar meer Echte Amsterdammers wonen dan in alle blanke bovenwoningen binnen de ring bij elkaar. Waar je soms door de rotondes de weg even niet meer weet, maar waar men nog precies weet waar hij was toen Richard Witschge besloot om Feyenoord te kleineren door de bal met de bluf van een straatartiest negen keer hoog te houden in de Amsterdam Arena.